Citronen torkas, det gula skalet avrives mot sockret, och saften pressas ut.

Apelsinerna skäras itu, och saften pressas ut.  Sockret, citron och apelsin saften samt vattnet hällas i en kastrull och sättas över elden. När blandningen är varm, tillsättes det spolade och i litet varmt vatten upplösta gelatinet samt de söndervispade äggvitorna, och blandningen får under vispning ett kort uppkok.

Geléet silas sedan genom en i hett vatten urvriden servett eller silduk. Det första geléet, som rinner igenom, är ej klart, utan hälles tillbaka i servetten.

Det klara geléet hälles i geléskål eller i en med kallt vatten sköljd geléform och ställes ut att stelna. Det garneras med litet stelnat och sönderhackat gelé. 

 

Ingredienser:

  • 375 gr. toppsocker
  • skal och saft av 1 citron
  • saften av 12 apelsiner
  • 1 liter vatten
  • 45 gr. gelatin
  • 2 äggvitor

för 6 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51