Köttet bör väljas av unga djur. Det gnides in väl med kryddorna och får ligga 2 — 3 dagar i vattnet, utspätt med ättikan. Det tages upp och torkas väl med en duk. Steken späckas därefter med späcket skuret i fina strimlor, brynes i smöret, kryddas mera, om så önskas, och spädes med den kokande buljongen eller vattnet. Steken får sakta steka färdig, vartill åtgår omkr. 3 — 4 tim., under det att den ofta spädes. Köttskyn silas och skummas, och såsen beredes enligt allmänna regler för såser.
Ingredienser:
- 5 kg. älgstek
- 2 msk. salt
- 1 tsk. vitpeppar
- 3 liter vatten
- 3 msk. ättika
- 2 hg. späck
- 3 msk. smör
- 2 liter buljong
- 1 litter vatten
Sås:
- 2 msk. smör
- 5 msk. mjöl
- köttsky
- 2 deciliter tjock grädde
för 18 personer
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera