Köttet bör väljas av unga djur. Det gnides in väl med kryddorna och får ligga 2 — 3 dagar i vattnet, utspätt med ättikan. Det tages upp och torkas väl med en duk. Steken späckas därefter med späcket skuret i fina strimlor, brynes i smöret, kryddas mera, om så önskas, och spädes med den kokande buljongen eller vattnet. Steken får sakta steka färdig, vartill åtgår omkr. 3 — 4 tim., under det att den ofta spädes. Köttskyn silas och skummas, och såsen beredes enligt allmänna regler för såser.

Ingredienser:

  • 5 kg. älgstek
  • 2 msk. salt
  • 1 tsk. vitpeppar
  • 3 liter vatten
  • 3 msk. ättika
  • 2 hg. späck
  • 3 msk. smör
  • 2 liter buljong
  • 1 litter vatten

Sås:

  • 2 msk. smör
  • 5 msk. mjöl
  • köttsky
  • 2 deciliter tjock grädde

för 18 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51