1. Av smör, mjöl, socker och ägg göres en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna.
  2. I en ringform eller gjutpanna gräddas en tunn botten av mördeg, som får kallna.
  3. Formens kanter beklädas med mördeg, och formen fylles därefter med äppelmoset.
  4. Mandeln skållas, rives och stötes i stenmortel tillsammans med sockret och äggvitorna.
  5. Mandelmassan bredes ut över äppelmoset.
  6. Resten av mördegen kavlas ut och sporras ut till smala remsor, som läggas i rutor över mandelmassan.
  7. Till sist lägges en remsa av mördegen runt omkring tårtan.
  8. Den gräddas i medelmåttig ugnsvärme och serveras med vispad grädde eller vaniljsås.

Ingredienser:

Mördeg:

  • 300 gr. smör
  • 300 gr. vetemjöl
  • 50 gr. strösocker
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 3 kkp äppelmos

Mandelmassa:

  • 250 gr. söt
  • 200gr.strösocker mandel
  • 3 — 4 äggvitor

för 12 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51