- Av smör, mjöl, socker och ägg göres en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna.
- I en ringform eller gjutpanna gräddas en tunn botten av mördeg, som får kallna.
- Formens kanter beklädas med mördeg, och formen fylles därefter med äppelmoset.
- Mandeln skållas, rives och stötes i stenmortel tillsammans med sockret och äggvitorna.
- Mandelmassan bredes ut över äppelmoset.
- Resten av mördegen kavlas ut och sporras ut till smala remsor, som läggas i rutor över mandelmassan.
- Till sist lägges en remsa av mördegen runt omkring tårtan.
- Den gräddas i medelmåttig ugnsvärme och serveras med vispad grädde eller vaniljsås.
Ingredienser:
Mördeg:
- 300 gr. smör
- 300 gr. vetemjöl
- 50 gr. strösocker
- 1 ägg
Fyllning:
- 3 kkp äppelmos
Mandelmassa:
- 250 gr. söt
- 200gr.strösocker mandel
- 3 — 4 äggvitor
för 12 personer
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera