Oxtungan får ligga i kallt vatten 1 tim., skållas därefter i kett vatten ock skrapas väl. Den sättes på i kokande vatten, skummas noga, när det kokar upp, ock kryddorna läggas i. Tungan får sakta koka 2 — 3 tim., varefter den tages upp ock skinnet dragés av. Spadet silas, skummas ock sättes åter på tillika med det spolade ock i litet kett vatten upplösta gelatinet, vinet ock de söndervispade äggen. Blandningen får därefter under vispning ett gott uppkok ock silas genom servett eller silduk. Det klara spadet kalles på bottnen av en vattensköljd ä-la-daube-form ock ställes ut att stelna. Tungan skäres i tunna skivor, vilka ordnas spiralformigt i formen, tills denna är full. Det övriga gelét kalles försiktigt över, ock ä-la-dauben ställes ut att stelna.

 

Ingredienser:

  • 1 färsk oxtunga 
  • vatten 

Till gelét: 

  • 1 liter av spadet 
  • 8 blad gelatin 
  • 2 msk. salt 
  • 5 vitpepparkorn 
  • 1 — 2 ägg 
  • 1 deciliter vitt franskt vin 

för 6 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51