1. Till denna a-la-daube tages helst av laxryggen, emedan ryggbonct innehåller mycket gelatin och sådant därför oj behöver tillsättas.
  2. Laxen skäres i bitar och sättes på elden tillika med kryddorna och dill stjälkarna i varmt vatten och får sakta koka,
  3. tills den är mjuk, men ej så att den faller sönder.
  4. Den tages upp och lägges ned i en vacker a-la-daube-form.
  5. De vackraste bitarna läggas på botten och på sidorna.
  6. Spadet klaras med äggvitorna, silas genom servett eller silduk och hälles över fisken.
  7. A-la-dauben ställes ut på kallt ställe att stelna, stjälpes upp och garneras med dill.

Ingredienser:

  • 1 ½ kg. lax
  • 1 ½ msk. salt
  • några kryddpepparkorn
  • 1 ½ lit, vatten
  • dill stjälkar

Till geléet:

  • 3 /4liter fiskspad,
  • 2 äggvitor

för 6 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51