Risgrynen sköljas i ljumt vatten och sättas på elden i det kokande vattnet, tillsatt med saltet. Grynen få koka livligt omkr. 30 min., varefter de slås upp i durkslag. De ställas därefter vid sidan av elden att bliva torra. Då och då röras grynen om med en gaffel, så att de ej klibba tillsammans. Äpplena skalas, skäras i klyftor, ock kärnhusen tagas bort. Sockret ock vattnet kokas till en klar lag, äpplena läggas i ock få koka, tills de äro mjuka. De läggas då upp försiktigt på mitten av ett fat, ock sockerlagen hopkokas under några min. samt källes sedan över frukten. De kokta risgrynen läggas i en ring kring äpplena. Äggvitorna sias nu till hårt skum, blandas med sockret ock bredas över äpplena. Fatet sättes in i svag ugnsvärme ock får stå, tills marängen fått en ljusgul färg. Anrättningen serveras helst kall med vispad grädde.
Ingredienser:
- 1 kkp karolin a-risgryn
- 3 liter kokande vatten
- 2 tsk. salt
- 1 ½ liter äpplen
- 1 kkp strösocker
- 2 kkp vatten '
Maräng massa:
- 2 små äggvitor
- 4 msk. strösocker
för 6 personer
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera