Av smöret, mjölet, den skållade och rivna mandeln samt sockret beredes en vanlig mördeg, som sättes ut att stelna. Äpplena skalas, skäras i klyftor och kokas med sockret och vattnet till kompott, som slås upp att kallna. Mördegen kavlas ut till omkr. ½ cm. tjocklek. I form eller gjutpanna gräddas en tunn botten av mördegen, som får kallna. Formens kanter beklädas med mördeg, äppelkompotten lägges i, och degkanterna vikas över frukten. Resten av degen lägges som lock på frukten och tilltryckes väl mot den övervikta kanten. Tårtan gräddas brun i medelmåttig ugnsvärme. Den stjälpes upp, först sedan den i det närmaste svalnat, och serveras med vispad grädde eller vaniljsås.
Ingredienser:
Mördeg:
- 400 gr. smör
- 400 gr. vetemjöl
- 90 gr. sötmandel
- 90 gr. strösocker
Äppelkompott:
- 3 liter äpplen
- 3 kkp socker
- 1 — 2 deciliter vatten
för 12 personer
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera