Äpplena skalas, nrkärnas och skäras i klyftor. (För att de skola bibehålla sin färg, läggas de skalade äpplena i vatten, tillsatt med 1 msk. ättika.)

De sättas på i kokande vatten tillika med socker, citronskal och citronsaft och få koka, tills äppelklyftorna äro mjuka.

Soppan avredes med det i litet kallt vatten utrörda potatismjölet, får ett gott uppkok, avsmakas och serveras med skorpor.

Användas torkade äpplen, sköljas dessa och läggas över natten i blöt i det vatten, i vilket de skola koka. I detta fall bör dock mera vatten tagas.

 

Ingredienser:

  • 2 liter färska (eller 1 ½ kg. torkade) äpplen
  • 1 msk. ättika
  • 2 liter vatten
  • 1 ½ kkp krossocker
  • 1 / 3 citron (skal och saft)
  • 1 ½ — 2 msk. potatismjöl

för 6 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51