Mjölet siktas på bakbordet, smöret tvättas och fördelas fint i mjölet, vari det inarbetas med fingerspetsarna. Därefter tillsättes brännvinet raskt, och så fort degen ar sammanhängande, ställes den ut att bli kall. Äpplena skalas, kärnas ur och skäras i tunna skivor samt läggas i en eldfast   form med socker mellan varje varv. Sista varvet bör vara frukt. Om äpplena ej äro saftiga, tillsättes V* kkp vatten. Pajdegen kavlas ut till ½ em. tjocklek. Ett lock till formen skäres ut, formens kant penslas med vatten ocli belägges med en tjock remsa av degen, som tryekes fast på kanten och penslas med vatten. Deglocket lägges på och tryekes fast mot formens inre kant, varpå ytterkanterna av locket och remsan jämnas med en vass kniv. Kanten naggas med baksidan av kniven och krusas därefter med spetsen av kniven. På locket göras med en grov vispkvist fyra hål. Pajen penslas med uppvispat ägg och sättes in i god ugnsvärme att gräddas vackert gulbrun omkring 1 timme. Serveras varm eller kall med vispad grädde.

 

Ingredienser:

Smördeg : 

  • 2 kkp mjöl 
  • 3 msk. smör 
  • 1 ½ msk. brännvin 

Till fyllning: 

  • 2 liter äpplen,
  •  1 ½ kkp socker 

för 6 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51