1. Smöret tvättas och röres, tills det blir vitt.
  2. Äggen och sockret röras väl tillsammans och blandas sedan med det rörda smöret.
  3. Vetemjölet siktas med hjorthornssaltet och arbetas in i degen jämte det finrivna citronskalet.
  4. En form smörjes med smör och bröd beströs.
  5. Mördegen kavlas ut till omkr. ½ cm. tjocklek, och härmed beklädes bottnen av formen, varefter den sättes in i ugnen att halv gräddas.
  6. När den sedan något kallnat, beklädas formens kanter med deg, äppelmoset lägges i, och överst lägges ett lock av degen.
  7. Den sättes åter in i ugnen att genom gräddas, varefter den stjälpes upp och serveras.

 

Ingredienser:

Mördeg:

  • 200 gr. smör
  • 2 ägg
  • 200 gr. socker
  • skal av 1/3 citron
  • ¼ tsk. hjorthorns salt
  • 150 gr. mjöl

Till fyllning:

  • 2 kkp äppelmos

Till formen:

  • 1 msk. smör
  • 2 msk. stötta skorpor

för 6 personer

Inlagt av aigorb sön, 01/08/2023 - 14:51